Transcend



"Centrul de Cercetare Fundamentală ṣi dezvoltare experimentală ȋn medicină translațională / Transcend" finantat in cadrul POS CCE Axa 2 Competitivitate prin CDI, Operatiunea 2.2.1 - "Dezvoltarea infrastructurii de CD existente si crearea de noi infrastructuri", Cod SMIS 48871


For english click here

DESPRE PROIECT

For english click here

Obiectivele proiectului

Scopul proiectului este consolidarea, dezvoltarea si amplificarea capacitatii de cercetare biomedicala in Institutul Regional de Oncologie Iasi prin crearea unei platforme interdisciplinare capabile sa genereze cunostinte stiintifice cu potential ridicat de translare in practica clinica. In plan structural, acest scop general este materializabil prin infiintarea conditiilor aplicarii unui model creativ de personalizare a actului medical, utilizand abordarile exploratorii orientate catre realizarea de instrumente moleculare de diagnostic cuplate cu identificarea de noi tinte terapeutice - concept formal consacrat in cadrul notiunii de teranostic.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

1. Crearea unei infrastructuri de cercetare prin modernizarea si extinderea unei cladiri existente, precum si dotarea cu echipamente de inalta tehnologie, competitive pe plan international

2. Crearea unei structuri de cercetare-dezvoltare in medicina translationala, care sa dezvolte explorarea fundamentala orientand-o catre proiecte de identificare de noi molecule cu valoare de biomarker sau/si de posibile tinte terapeutice, de realizare de nanovehicule purtatoare de molecule active si radioizotopi dedicati functiei de semnalizare si urmarire a biodistributiei si evaluare a biodisponibilitatii substantelor terapeutic utile.

3. Dobandirea capacitatii de producere si dezvoltare a unei clase particulare de izotopi emitatori de pozitroni si cuplarea lor cu peptide de tip ligand sau receptor dedicate studiilor de farmacocinetica si farmacodinamie si sustinerii studiilor clinice in fazele de preautorizare si postautorizare.

4. Asocierea in consortii inter si transdisciplinare cu institute/intreprinderi complementare din Iasi (Institutul de Chimie Macromoleculara Petru Poni, Institutul de Fizica Tehnica, Fabrica de Antibiotice), cooperarea cu universitatile de medicina nationale, afilierea in clustere biotehnologice in vederea valorificarii brevetelor si punerii produselor pe piata, angajarea in retele europene si internationale de institute biomedicale cu profil translational.

5. Crearea de posturi de cercetatori in campurile stiintifice de interdisciplinaritate si atragerea de personal inalt calificat, angajarea de proiecte europene, si formarea de specialisti in domenii de frontiera neabordate inca la noi, cum ar fi medicina sistemica. Odata infrastructura creata si dispunand de o echipa de cercetare performanta, Centrul de Cercetare TRANSCEND se va focaliza pe formarea de personal tanar, inalt calificat pentru cercetare in domeniul biotehnologiei medicale. Prin implementarea unei strategii de cercetare aliniate la standarde internationale privind procedurile in domeniu si dispunand de infrastructura si de echipamentele necesare, se vor putea forma noi cercetatori cu inalta calificare la un cost redus comparativ cu situatia existenta pe piata, cand formarea cercetatorilor se face in afara Romaniei.

Obiective de atins pe baza infrastructurii create:

- Generarea unui flux investigational axat pe descifrarea anomaliilor de dezvoltare generatoare de neoplazii prin explorarea retelelor de interactii dintre componentele celulare si moleculare ale variatelor forme de proliferari maligne.

- Asamblarea unui concept sistemic de cercetare care pleaca de la analiza complexa de imagistica moleculara a markerilor tisulari si celulari ai interactiunii tumora-gazda si continua cu analiza anomaliilor genetice, genice, transcriptionale si de expresie proteica pentru a fi apoi reintegrate prin analiza bio-informatica, de modelare matematica si evaluare statistica intr-un ansamblu functional semnificativ pentru natura legaturilor dintre elementele componente patologice sau normale.

- Translarea informatiilor rezultate din cercetare in biomarkeri cu valente diagnostice, prognostice, de eficienta terapeutica sau/si in posibile tinte terapeutice.

- Transferul cunostintelor in clinica in vederea: detectiei bolii in stadii precoce, identificarii pacientilor cu risc mare de recurenta, selectarea unei strategii terapeutice optime pe baza elementelor diagnostice de individualizare, abordarea terapeutica a semnalelor si receptorilor care favorizeaza progresia neoplaziei, monitorizarea raspunsului la terapiile orientate pe tinte moleculare, identificarea substratului de instalare a rezistentei la tratament, monitorizarea evolutiei si recurentei.

- Crearea unei baze de date pentru biomarkeri pereche – diagnostici si terapeutici  - teranostic (terapie tintita-diagnostic/monitorizare) biomarkeri investiti cu capacitatea de a determina cu precizie beneficiul pe care pacientul il va avea de pe urma tratamentului specific, sau de a monitoriza tratamentul in timp real pentru evaluarea continua a efectului, fiind astfel o sursa pentru conceperea de noi medicamente si terapii personalizate. Selectia personalizata de medicamente pentru a tinti un proces malign ca rezultat direct al informatiilor obtinute printr-un test diagnostic este printre cele mai remarcabile strategii in terapia oncologica tintita, incat acest concept operational (denumit teranostic, sau  Rx/Dx – simbolul prescriptie/diagnostic) a fost adoptat in medicina translationala.

Vezi prezentarea centrului Transcend aici!

Conținutul acestui site nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.